Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!

Friday, March 29, 2013

KEK KUKUS LOBAK MERAH



Okay...resipi dalam bahasa Inggeris lah pulak...malas dah nak translate...cuma copy & paste terus dari folder resipi saya yang ada tu...Jadi, masing-masing translate sendiri lah ya...:)

STEAMED CARROT CAKE WITH VANILLA SAUCE

Ingredients:
[ A ]
4 eggs
280g. brown sugar
½ tsp. salt
120g. corn oil
120g. milk
1 tsp. vanilla essence

[ B ]
200g. shredded carrot
150g. crushed canned pineapple

[ C ]
360g. flour
2 tsp. double-action baking powder
1 tsp. sodium bicarbonate
1 ½ tsp. cinnamon powder

Method:
1. Mix [A] until well-combined. Add in [B], mix until well-blended.
2. Add in sieved [C], mix until well-blended.
3. Pour into greased and lined 23cm. square mould, cover with foil. Steam for 1hr 15min. or until well cook. Set aside to cool.


VANILLA SAUCE :
In a pot, cook over low heat...
400ml. fresh milk
100g. Castor sugar

Meanwhile, mix the following ingredients in separate bowl…
18g. Custard powder
2 egg yols
100ml fresh milk

• When the milk mixture is warm enough, pour in the custard mixture and stir until cook & thicken.

No comments:

Post a Comment