Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!
Thursday, March 21, 2013
APAM BERAS
APAM BERAS
Bahan-bahannya:
2 cwn. tepung beras
2 cwn. tepung gandum
2 cwn. nasi
1 1/2 cwn. gula
2 1/2 cwn. air
3 sudu kecil yis
kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam
Cara Membuatnya:
1) Kisar nasi bersama air hingga hancur.
2) Masukkan gula, kisar lagi hingga sebati.
3) Kemudian, tuangkan ke dalam adunan tepung beras + tepung gandum + yis. Kacau rata dan sebati.
4) Perap adunan lebih kurang 2 hingga 3 jam. Kukus selama lebih kurang 10 minit.
NOTA: Resipi ini menghasilkan lebih kurang 38 biji apam bersaiz cupcake acuan kertas saiz 8.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment