Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!
Wednesday, March 27, 2013
SCONES
SCONES....amat sinonim dengan makanan ala-ala inggeris gitu...bagi sesetengah daripada masyarakat kita sanggup pergi ke Cameron Highland untuk menikmati scones di sana dengan diselimuti hawa yang dingin...seolah-olah berada di luar negara ya...:) Apa kata kali ini, anda cuba membuat scones anda sendiri pula...Sebenarnya, tidak susah yang disangka untuk membuat scones...semuanya hanya main kepal-kepal saja. Ada pelbagai versi resipi scones yang pada asasnya sama sahaja...Di sini , saya paparkan resipi scones tanpa telur di dalam adunannya. Telur ( kuning telur ) hanya diguna sebagai sapuan ke atas scones sebelum dibakar, bagi tujuan untuk mengilatkan. SELAMAT MENCUBA!
RESIPI SCONES
350-400g. tepung naik sendiri
80g butter -- sejuk
1 sudu teh esen vanila
1 cwn susu suam
1 sudu teh baking powder
1/3 cwn. gula
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit garam
perahan jus lemon -- optional
Caranya:
1) Ayak tepung bersama baking powder ke dalam sebuah mangkuk besar.
2) Ramas-ramaskan ke dalam tepung...masukkan gula & garam, ramaskan menjadi
seperti serbuk roti ( crumble).
3) masukkan susu suam + esen vanila ke dalam adunan tepung dan gaul sebati ( jika
adunan agak lembik...tambah sedikit tepung lagi).
4) Perahkan sedikit jus lemon ( optional ), gaul lagi sekadar crumble sahaja...jangan
diuli.
5) Setelah itu, keluarkan doh ke atas tempat menguli...hanya tekan-tekan doh
dengan tangan sahaja...lipat-lipatkan seperti kita membuat puff pastry sebanyak
4 kali ulangan.
6) Kemudian, boleh lah diterap dengan cookie cutter dan disusun ke atas baking tray
yang terlebih dulu dipanaskan sebelum membakar scones.
7) Bakar scones di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 200C
selama 15min.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment