Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!
Wednesday, March 20, 2013
KEBAB DAGING SERAI
Enak dimakan begitu saja...ataupun, boleh juga dihidangkan bersama nasi...
KEBAB DAGING SERAI
Bahan-bahan Kebab:-
500g daging cincang --> toskan airnya
2 biji kuning telur
2 sudu besar serbuk roti
1 sudu besar tepung gandum
6cm. halia --> dikisar halus
5 ulas bawang putih--> dikisar halus
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu besar sos tomato
serai secukupnya
kicap secukup rasa
lada hitam secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit minyak zaitun
Bahan Sos :-
1 1/4 cawan yogurt
100g daun ketumbar
2 1/2 sudu besar mayonaise
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara Penyediaan :-
1. Campurkan semua bahan untuk kebab, kecuali serai. Perisakan secukup rasa dan gaul sebati.
2. Kemudian, ambil segenggam daging dan balut kemas pada serai. Ulangi proses ini hingga daging habis.
3. Setelah siap, aturkannya atas kuali pemanggang dan percikkan sedikit minyak.
4. Panggang lebih kurang 8-10 minit. Balik-balikkan hingga daging masak rata.
5. Untuk sos, kisar semua bahan hingga sebati. Perisakan secukup rasa.
6. Hidangkan kebab bersama sos yogurt ketumbar.
Labels:
Lauk-pauk,
Resipi Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment