ASAM PEDAS MELAKA
Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
30 tangkai cili kering
2cm. halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
3cm. kunyit hidup ( atau 2 s.teh kunyit serbuk)
Bahan Tumis:
1 biji bawang besar --> dihiris
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh halba
4 tangkai daun kari ( ambil daun saja)
1 sudu besar pes asam jawa --> campur dgn. 1 cwn. air
3 cwn. air
2 biji tomato --> potong baji
2 btg. terung --> dibelah dua & dihiris
8-10 biji bendi
daun kesum secukupnya
1 batang serai --> dititik
2 tangkai bunga kantan --> masing2 dibelah dua
garam & gula secukup rasa
1 kg. ikan duri/tenggiri atau ikan lain yang disukai
minyak masak secukupnya utk. menumis
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak. Tumis biji sawi & halba bersama bawang besar yang dihiris + daun kari + serai, hingga bawang layu dan naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan wangi.
3. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga pecah minyak.
4. Kemudian, boleh lah dimasukkan ikan + bunga kantan + daun kesom + air. Kacau rata dan masukkan gula secukup rasa, terung + bendi . Tutup periuk dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sikit. Kemudian, boleh lah dimasukkan tomato. Letakkan garam secukup rasa.
5. Biarkan renih sebentar , sebelum dimatikan api.
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
30 tangkai cili kering
2cm. halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
3cm. kunyit hidup ( atau 2 s.teh kunyit serbuk)
Bahan Tumis:
1 biji bawang besar --> dihiris
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh halba
4 tangkai daun kari ( ambil daun saja)
1 sudu besar pes asam jawa --> campur dgn. 1 cwn. air
3 cwn. air
2 biji tomato --> potong baji
2 btg. terung --> dibelah dua & dihiris
8-10 biji bendi
daun kesum secukupnya
1 batang serai --> dititik
2 tangkai bunga kantan --> masing2 dibelah dua
garam & gula secukup rasa
1 kg. ikan duri/tenggiri atau ikan lain yang disukai
minyak masak secukupnya utk. menumis
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak. Tumis biji sawi & halba bersama bawang besar yang dihiris + daun kari + serai, hingga bawang layu dan naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan wangi.
3. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga pecah minyak.
4. Kemudian, boleh lah dimasukkan ikan + bunga kantan + daun kesom + air. Kacau rata dan masukkan gula secukup rasa, terung + bendi . Tutup periuk dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sikit. Kemudian, boleh lah dimasukkan tomato. Letakkan garam secukup rasa.
5. Biarkan renih sebentar , sebelum dimatikan api.
No comments:
Post a Comment