Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!
Friday, March 29, 2013
KEK PISANG KUKUS
Kelainan pada resipi kek pisang kukus ini ,ialah adunannya dicampur dengan buah-buahan kering. Enak dimakan ketika minuman petang...:)
KEK PISANG KUKUS
Bahan A:
3 biji telur
160g. gula halus
Bahan B:
250g. Pisang dilecek
1/4s.teh garam
Bahan C:
50g. Susu fresh @ susu cair
Bahan D:
240g. tepung gandum
2s.teh double-action baking powder
1/2s.teh soda bicarbonato
Bahan E:
90g. minyak jagung @ minyak sayuran lain
Bahan F :
180g. Kismis @ boleh juga diganti dgn mixed fruits
Caranya:-
1. Pukul baha A hingga kembang dan pekat. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan pukul lagi hingga pekat dan sebati.
2. Masukkan bahan C, gaul sebati. Kemudian, masukkan bahan D yang telah diayak bersama terlebih dulu, dan kacau sebati.
3. masukkan bahan E secara perlahan-lahan dan kaup-balikkan hingga sebati. Masukkan bahan F dan kacau hingga sebati.
4. Boleh lah diletakkan adunan ke dalam acuan cupcakes yang telah dilenserkan dgn sedikit majerin & ditabur sedikit tepung terlebih dulu.
5. Kukus selama 30 min. Atau hingga betul-betul masak.
6. Nota : Jika menggunakan acuan besar, kukus lebih kurang selama 1jam 15min.
Labels:
Kuih-muih,
Resipi Kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment