Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!

Monday, March 18, 2013

NASI PILAF








NASI PILAF

Bahan-bahannya:-

450g. beras basmathi
1 sudu besar kacang peas
1 sudu besar kismis
1 cwn. minyak sapi
2 biji bawang besar--> dihiris
2 sudu kecil kunyit serbuk
2 sudu kecil air ros
   sedikit kulit kayu manis & bunga lawang
1 sudu kecil gula
   beberapa helai daun bay
1 cwn. susu cair
1 sudu besar air halia
   garam secukup rasa
   badam hiris --> digoreng ( optional)


Cara Penyediaannya :-

1. Cuci beras dan toskan selama 10 min.
2. Goreng kismis dan badam ( jika suka) dengan minyak sapi. Angkat.
3. Kemudian, tumiskan pula bawang besar hingga agak kuning, dan angkat.
4. Setelah itu, tumiskan pula kulit kayu manis, bunga lawang, beras dan gaulkan dengan sedikit gula, garam, air halia dan serbuk kunyit.
5. Kacau sampai kekuning-kuningan.
6. Masukkan daun bay, susu dan air kira-kira 1 inci di atas paras air.
7. Tutup periuk dan masak dengan api sederhana.
8. Hendaklah dikacau selalu supaya rata masaknya,dan bila 3/4 dari airnya telah kering...masukkan kacang peas dan air ros.
9. Kecilkan api dan masak hingga sepenuhnya.
10. Bila nasi sudah masak, gaulkan dengan buah badam, kismis dan bawang goreng tadi.

No comments:

Post a Comment