Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!

Sunday, March 24, 2013

CHEESE TARTS




CHEESE TARTS

Kulit Tart:

200 gm tepung gandum
100 gm butter
25 gm susu tepung
50 gm gula icing - diayak
1 biji telur - gred B ( dipukul sedikit)

Filling Cheese:

250 gm cream cheese - pada suhu bilik
50 gm gula castor
25 gm butter - pada suhu bilik
1 biji telur - gred B
20 gm tepung gandum - diayak

Cara Membuat kulit Tart:-

 1) Pastikan bahan2 spt butter & telur dlm keadaan sejuk.

2) Ayak bersama tepung , gula icing & susu ke dalam mangkuk.

3) Dengan menggunakan hujung jari ramaskan butter ke dlmadunan tepung hingga menjadi spt serbuk roti.

4) Tuangkan telur sedikit demi sedikit ke dlm adunan sambildipotong2 tepung dgn menggunakan pisau makan hinnga sebati.

5) Kepal-kepalkan ( jgn diuli ) menjadi doh.

6) Tekan masuk adunan dlm acuan tart & biarkan sejuk dlm petisejuk selama 20 min.

7) Bakar pastry dlm oven 180 C selama 10-15 Kemudian keluarkandari oven dan biarkan pastry sejuk sepenuhnya sebelumdiletakkan inti.


Cara Membuat Filling:-

1) Pukul cream cheese, butter & gula hingga sebati.

2) Masukkan telur dan pukul hingga kembang.

3) Masukkan tepung dan gaul sebati.

4) Tuangkan inti cheese ke dlam pastry yg telah dibakar tadi.

5) Letakkan / hiaskan cheese tart dgn filling pilihan sepertiblueberry filling/ strawberry filling/ choc. filling an sbg nya.

6) Bakar dalam oven 180 C selama 10-12 min lagi atau bila pastrynampak kekuningan.

NOTE:   Biasanya filling cheese ni ada lebih.

No comments:

Post a Comment