Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!

Wednesday, March 20, 2013

ACAR DAGING




Acar daging? Mesti ada orang yang bertanya begitu kan...? Acar buah atau acar sayuran memang biasa lah kita dengar...Saya memperolehi resipi acar daging ini daripada ibu saya sendiri...Jika tak suka daging..boleh lah digantikan dengan ayam .Tapi, minta maaf lah sebab resipi orang dulu2 banyak main agak-agak...jadi, resipinya tak ada sukatan ya...agak-agak lah ya...:)

ACAR DAGING

Bahan-bahannya:-
* Daging lembu @ ayam
   --> jika guna daging..perlu direbus terlebih dulu, kemudian goreng sedikit.
          untuk ayam ; goreng separuh masak dulu...kemudian ketepikan.
*Bawang merah
*Bawang putih
   --> kedua-dua jenis bawang di atas dikupas tanpa perlu dihiris. Kemudia, goreng di dalam minyak
         sebentar,dan angkat ; jika saiz bawang agak besar boleh dipotong dua...jika tidak, biarkan seulas-
          seulas.
*Jintan manis
*Jintan putih
*Biji ketumbar
   --> ketiga-tiga rempah di atas digoreng tanpa minyak sebentar, kemudian angkat dan ditumbuk halus.

Bahan yang dimesin halus;
*cili kering
*sedikit halia
*bawang merah
*bawang putih

Bahan penumis;
*bunga lawang
*kulit kayu manis
*bunga cengkih
*buah pelaga
*kismis
*cuka, gula & garam secukup rasa
*minyak untuk menumis
*cili merah & hijau beberapa biji @ boleh juga guna cili padi
Note:  boleh tambah buah-buah kering yang lain jika suka.

Cara Membuatnya:-

1) Panaskan minyak, kemudian tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga.
2) Setelah itu, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk halus/dimesin ( cili kering+bawang merah+bawang putih+halia+jintan manis+jintan putih+biji ketumbar). Biar hingga terbit bau dan pecah minyak.
3)Kemudian,masukkan daging bersama ualas-ulas bawang, kismis & cili hidup bersama buah-buahan kering pilihan yang lain.
4) Masukkan cuka, gaaram dan gula secukup rasa.
5) Teruskan memasak hingga mendidih dan menjadi agak pekat ( seperti membuat acar buah).Seimbangkan rasa masam,masin dan manisnya.


No comments:

Post a Comment