Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!

Friday, March 22, 2013

KEK BUAH KUKUS




KEK BUAH KUKUS

Bahan [ A ] :
150g air
100g butter
120g gula perang

Bahan [ B] :
500g mixed fruits

Bahan [ C ] :
3 biji telur

Bahan [ D ] :
200g tepung gandum
1 ½ sudu teh double-action baking powder
½ sudu teh sodium bikarbonat
½ sudu teh serbuk kulit kayu manis

Bahan [ E ]:
80g walnuts
80g badam biji

Cara Membuatnya :-

1. Resipi ini tidak perlu menggunakan mixer elektrik....hanya guna senduk kayu / hand whisk sahaja.

2. Masak bahan [A] di dalam periuk hingga mendidih. Masukkan bahan [B], kacau sebati. Angkat dari api dan biarkan campuran buah ini sejuk sepenuhnya di dalam sebuah mangkuk, iaitu sehingga mixed fruits nampak agak kembang sikit.

3. Setelah adunan mixed fruits sejuk, masukkan bahan [C], kacau hingga sebati.

4. Masukkan bahan [D] yang telah diayak bersama terlebih dulu,berselang-seli dengan bahan [E] , kacau lagi hingga sebati.

5. Kemudian tuang adunan ke dalam acuan kek bulat berukuran 8in. Diameter. Balut atas acuan dengan aluminum foil.

6. Peiuk kukus mesti dipanaskan terlebih dulu. Kemudian kukus adunan kek selama 1 ½ jam atau hingga kek cukup masak.

No comments:

Post a Comment