Menperkenalkan sejenis juadah daripada daun anggur yang sangat terkenal di sekitar kawasan Mediterranean, Timur Tengah, dan negara-negara Eropah seperti di Bosnia dan Sweden. Bergantung pada tempatnya...juadah ini dipanggil dengan beberapa nama antaranya sarma, dolma,atau mahshi waraq . Saya mempunyai beberapa batang pokok anggur yang ditanam di halaman tepi rumah...jadi, mudah untuk saya mendapatkan daun anggur ini dan mencuba beberapa resipi daripadanya. Anda juga boleh mencuba resipi sarma ini jika boleh memperolehi daun anggur di tempat anda. Resipi yang saya paparkan di sini adalah jenis vegetarian. Sarma juga boleh dibuat bersama inti daging . Jika berkesempatan, saya akan berkongsi lagi beberapa resipi sarma yang lain di sini nanti...Insyaa allah.
Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!
Tuesday, April 9, 2013
SARMA / DOLMA
Menperkenalkan sejenis juadah daripada daun anggur yang sangat terkenal di sekitar kawasan Mediterranean, Timur Tengah, dan negara-negara Eropah seperti di Bosnia dan Sweden. Bergantung pada tempatnya...juadah ini dipanggil dengan beberapa nama antaranya sarma, dolma,atau mahshi waraq . Saya mempunyai beberapa batang pokok anggur yang ditanam di halaman tepi rumah...jadi, mudah untuk saya mendapatkan daun anggur ini dan mencuba beberapa resipi daripadanya. Anda juga boleh mencuba resipi sarma ini jika boleh memperolehi daun anggur di tempat anda. Resipi yang saya paparkan di sini adalah jenis vegetarian. Sarma juga boleh dibuat bersama inti daging . Jika berkesempatan, saya akan berkongsi lagi beberapa resipi sarma yang lain di sini nanti...Insyaa allah.
Labels:
Nasi,
Resipi Daun Anggur,
Sarma/Dolam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment