Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!

Wednesday, April 10, 2013

KERABU PUCUK ANGGUR



Bereksperimen di dapur dengan sesuatu yang baru...membuatkan saya rasa begitu teruja. Tambah-tambah lagi bila eksperimen itu menjadi. Kali ini jom kita cuba buat kerabu pucuk anggur pula! Sedap rupanya pucuk anggur ni bila dibuat kerabu atau urap...:)


KERABU PUCUK ANGGUR

Bahan Tumbuk:
1 sudu makan udang kering --> direndam
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil biji lada hitam

* Semua bahan-bahan di atas ditumbuk lumat

Bahan Kerabu:
2 cekak pucuk anggur --> dihiris atau dikoyak-koyakkan
3 sudu makan kelapa putih
1 sudu makan kerisik
4 ulas bawang merah ( bersaiz besar ) --> dimayang
1 biji cili merah --> dihiris serong
1 biji cili hijau --> belah dua, buang bijinya & dihiris halus
5-6 biji cili padi --> dihiris halus
7-10 helai daun pudina --> dihiris
7-10 helai kelopak bunga kantan --> dihiris
1/2 biji perahan jus lemon
garam dan gula secukup rasa

**Caranya : Satukan bahan tumbuk bersama bahan kerabu ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata-rata. Perasakan masam , manis dan masinnya...Jika perlu ditambah jus lemon/garam/gula...silakan, ikut selera lidah masing-masing...:)

No comments:

Post a Comment