Bereksperimen di dapur dengan sesuatu yang baru...membuatkan saya rasa begitu teruja. Tambah-tambah lagi bila eksperimen itu menjadi. Kali ini jom kita cuba buat kerabu pucuk anggur pula! Sedap rupanya pucuk anggur ni bila dibuat kerabu atau urap...:)
KERABU PUCUK ANGGUR
Bahan Tumbuk:
1 sudu makan udang kering --> direndam
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil biji lada hitam
* Semua bahan-bahan di atas ditumbuk lumat
Bahan Kerabu:
2 cekak pucuk anggur --> dihiris atau dikoyak-koyakkan
3 sudu makan kelapa putih
1 sudu makan kerisik
4 ulas bawang merah ( bersaiz besar ) --> dimayang
1 biji cili merah --> dihiris serong
1 biji cili hijau --> belah dua, buang bijinya & dihiris halus
5-6 biji cili padi --> dihiris halus
7-10 helai daun pudina --> dihiris
7-10 helai kelopak bunga kantan --> dihiris
1/2 biji perahan jus lemon
garam dan gula secukup rasa
**Caranya : Satukan bahan tumbuk bersama bahan kerabu ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata-rata. Perasakan masam , manis dan masinnya...Jika perlu ditambah jus lemon/garam/gula...silakan, ikut selera lidah masing-masing...:)
Bahan Tumbuk:
1 sudu makan udang kering --> direndam
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil biji lada hitam
* Semua bahan-bahan di atas ditumbuk lumat
Bahan Kerabu:
2 cekak pucuk anggur --> dihiris atau dikoyak-koyakkan
3 sudu makan kelapa putih
1 sudu makan kerisik
4 ulas bawang merah ( bersaiz besar ) --> dimayang
1 biji cili merah --> dihiris serong
1 biji cili hijau --> belah dua, buang bijinya & dihiris halus
5-6 biji cili padi --> dihiris halus
7-10 helai daun pudina --> dihiris
7-10 helai kelopak bunga kantan --> dihiris
1/2 biji perahan jus lemon
garam dan gula secukup rasa
**Caranya : Satukan bahan tumbuk bersama bahan kerabu ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata-rata. Perasakan masam , manis dan masinnya...Jika perlu ditambah jus lemon/garam/gula...silakan, ikut selera lidah masing-masing...:)
No comments:
Post a Comment