RESIPI KEK PISANG
3-4 biji pisang -> dilecek
1/3 cwn. mentega -> dicairkan
3/4 cwn gula halus
1 biji telur -> dipukul sedikit
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking soda
secubit garam
1 1/2 cwn. tepung serbaguna -> diayak
Caranya :-
1. Panaskan oven kepada suhu 175C.
2. Lenserkan acuan loaf bersaiz 4in.x8in. atau apa-apa acuan yang sesuai.
3. Dengan menggunakan hand whisk/senduk kayu...satukan pisang yang telah dilecek dan mentega ke dalam sebuah mangkuk, dan kacau sebati.
4. Kemudian, masukkan gula + telur + esen vanila ke dalam adunan; sebatikan.
5. Setelah itu, taburkan baking soda + garam ke atas adunan dan kacau rata.
6. Akhir sekali, masukkan tepung dan kacau sebati.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilenserkan tadi dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu selama 1 jam.
8. Setelah kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai.
No comments:
Post a Comment