Resipi ini amat mudah...dan ini adalah resipi puding roti saya sejak zaman persekolahan lagi. Boleh dikatakan, ianya resipi masa mula berjinak-jinak di dapur gitu...:)
PUDING @ BENGKANG ROTI
1 cwn. susu
2 biji telur
1/2 cwn. air
1/2 cwn gula ( kalau tak mau manis...boleh kurangkan)
8 - 10 keping roti
Caranya:-
1)Masukkan air ke dlm. bekas dan masukkan roti ; rendam roti dlm. air hingga lembut, kemudian hancurkan roti tersebut.
2) Di dalam mangkuk yang berasingan, satukan semua bahan-bahan selebihnya. Kemudian, masukkan roti yang telah dihancurkan tadi dan gaul sebati. Jika mahukan tekstur yang lebih halus...boleh juga blend semua bahan di dalam blender.
3) Tuangkan ke dalam acuan yang telah dilenserkan dan bakar pada suhu 175C selama 30minit atau hingga masak.
1 cwn. susu
2 biji telur
1/2 cwn. air
1/2 cwn gula ( kalau tak mau manis...boleh kurangkan)
8 - 10 keping roti
Caranya:-
1)Masukkan air ke dlm. bekas dan masukkan roti ; rendam roti dlm. air hingga lembut, kemudian hancurkan roti tersebut.
2) Di dalam mangkuk yang berasingan, satukan semua bahan-bahan selebihnya. Kemudian, masukkan roti yang telah dihancurkan tadi dan gaul sebati. Jika mahukan tekstur yang lebih halus...boleh juga blend semua bahan di dalam blender.
3) Tuangkan ke dalam acuan yang telah dilenserkan dan bakar pada suhu 175C selama 30minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment