Selamat datang ke blog Intai-intai Dapur...tempat perkongsian resipi.Mencuba pelbagai jenis masakan memberi kepuasan pada diri saya dan saya percaya memasak makanan yang enak dengan ikhlas ,adalah salah satu cara kita meluahkan rasa kasih dan sayang...Melalui blog ini, saya berharap dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada dan berkongsi resipi yang antaranya diperturunkan, juga yang diperolehi dari pelbagai sumber lain...Semoga ianya diberkati.Selamat mencuba!!

Sunday, January 11, 2015

FOCACCIA



Ingin cuba membuat Focaccia [disebut : Fo-Ka-Shia ]? Boleh cuba resipi di bawah ini. Membuat roti leper yang berasal dari Italy ini tidak lah sukar dan bahan-bahannya pun senang diperolehi. Focaccia ini merupakan roti leper yang bertekstur seakan-akan pizza dengan permukaan yang tidak sekata.Topping focaccia boleh dipelbagaikan. Untuk kali ini saya ketengahkan 'Onion Focaccia'.

ONION FOCACCIA 
[makes 1 round loaf ]

The Dough:-
150ml lukewarm water
225g. plain flour
1/2tsp. salt
1tsp. dried yeast
1Tbsp. olive oil

The Topping:-
2-3 garlic cloves -- sliced
1 red onion -- cut into thin wedges
some fresh rosemary sprigs
1Tbsp. olive oil

Method:-
1) Sift the flour into a large bowl.
2) Stir in salt + yeast + olive oil .
3) Gradually add the lukewarm water and knead until it forms a dough. May add a little more water if the dough is too dry.
4) Transfer the dough to a floured board and knead for 10-15 minutes more. 
5) Place in a bowl, cover & leave to rise for about 30-40 minutes, until doubled in size.
6) Punch down the risen dough on a lightly floured surface and roll out into an oval shape, 1/2 inch thick.
7) Place on a lightly greased baking sheet & make deep holes with your finger, about 1 inch apart on the dough surface.
8) Leave to rise for another 20-30 minutes.
9) Preheat the oven to 200C.
10) Cover the dough surface with the topping ingredients, brush lightly with olive oil, and bake for about 25 minutes or until the loaf sounds hollow when tapped on the bottom. Leave to cool.


Sumber resipi : diubahsuai dari buku bertajuk BAKING oleh Martha Day.



2 comments:

  1. Amboii..hebat Zana buat Focaccia! Kak Meeda baru berangan nak buat oven plak rosak. Sedap tak? Ape pon congrats da mencuba ye :)

    ReplyDelete
  2. Thanx...kak Meeda! Rasa dohnya lebih kurang macam doh pizza jer...kak Meeda..:)

    ReplyDelete